De ce este dificil sa invingi obiceiurile nesanatoase

Posted by Ion Calalb | Etichete:

Aproape orice persoana care si-a propus sa faca ceva bun pentru organism, cum ar fi sa se lase de fumat, sa renunte la alcoolul baut in exces, sa evite alimentele de tip fast-food sau sa invinga lenea si sa faca mai multe exercitii fizice, a remarcat ca nu este chiar usor de realizat.

Si asta din cauza creierului, cele mai multe multe dintre obiceiurile proaste dezvoltandu-se pe acelasi principiu.

Aceasta insa nu este o scuza pentru a te lasa pagubas. Din contra, intelegand cum anume un comportament nesanatos se fixeaza, cercetatorii au reusit sa descopere si cateva trucuri care ti-ar putea fi de folos pentru a avea succes, dupa cum arata Huffington Post.

Atunci cand lupti cu un obicei care nu iti face bine, te lupti de fapt cu recompensa imediata, cu placerea imediata, si de aceea este atat de dificil. Gandul la gustul bun al unei bucati de ciocolatainvinge usor constientizarea ca aceasta te poate ingrasa si ca mai bine ai manca o leguma sau un fruct. Si asta tocmai din cauza placerii imediate pe care o determina savurarea acelei bucati, ca si in cazul fumatului spre exemplu.

Si, din pricina unei substante care da o stare de bine - dopamina, creierul "cere" acea placere iarasi si iarasi, astfel ca o nevinovata senzatie de bine de moment poate duce la un obicei si chiar la dependenta, in cazul tutunului, alcoolului, etc.

In plus, oamenii au tendinta de a-si supraestima capacitatea de a rezista unor tentatii, fapt care ii incurca si mai mult in a reusi.

Obisnuinta, bat-o vina!

Mai mult, o anumita parte din creier, numita striatum, care este bogata in dopamina, retine circumstantele care sunt legate de un obicei nesanatos astfel ca, de multe ori, ele sunt suficiente pentru ca acel obicei sa fie indeplinit aproape din reflex.

Si chiar si specialistii care sunt constienti de acest fapt pot sa cada prada tentatiei. Spre exemplu, directorul Institutului National pentru Abuzul de Droguri din Statele Unite ale Americii, Nora Volkow, spune ca nu ii plac floricelele de porumb, dar, de fiecare data cand merge la cinematograf, trebuie sa consume asa ceva.

Iata insa si cateva strategii descoperite de specialisti, care te pot ajuta sa te opui tendintei de a mentine un obicei nesanatos:

1. Fa-ti un program de exercitii fizice. Deoarece si miscarea creste nivelul de dopamina din creier, vei avea o stare de bine si dupa efort fizic (probabil ai remarcat pana acum). Incearca insa pe cat posibil sa faci exercitiile la o anumita ora din zi.

2. Recompenseaza-te cu ceva ce iti doresti foarte mult (in afara unei cutii cu bomboane spre exemplu), cum ar fi sa iti faci timp pentru a citi o carte, sa iti cumperi o pereche noua de jeansi in care sa iti stea foarte bine sau sa faci o mica excursie cu o persoana apropiata, in compania careia te simti bine.

3. Incearca sa combati stresul, acesta fiind unul din factorii stimulatori pentru un obicei nesanatos. Multi dintre oameni au tendinta de a manca ceva (chiar daca nu le este foame) sau de a fuma atunci cand li se intampla ceva stresant.

4. Evita ritualurile legate de obiceiurile nesanatoase - nu mai manca in fata televizorului spre exemplu (ca sa nu mai faci excese). Si gandeste-te bine la ce alte astfel de circumstante favorizante mai sunt, pentru a renunta la ele.

0 comentarii:

loading...
loading...
Related Posts with Thumbnails