Nuntile de la Moldova

Posted by Ion Calalb | Etichete: ,

De mult vreeam sa scriu despre asta, dar nu prea am avut timp, si iata am gasit si scriu. De la inceput vreau sa spun ca noi , adica natiunea de moldoveni suntem cei mai "falosi" din toate natiunele care exista pe lumea asta, si tot odata cei mai saraci din europa si aproape cei mai din lume.
O sa incep cu aceea: cum se fac la noi nuntile. Doi tineri doresc sa se casatoreasca, si adresinduse la parinti ii roaga sa-i ajute. Parintii de unde au, de unde nu, sunt deacord si fac, Unii se duc peste hotare si sterg fundurile la babele italiene, altii tirie cu "ghebul" betonul rusesc si pentru asta primesc niste banuti cu care fac nunta. Altii iau credite de la banca, sau mai interesant vind casa ca sa faca nunta la copii, spunin : Da ce copilul meu nu merita nunta?
Si fac o nunta ca "in povesti" : 80 de perechi invitati, 50 de vornicei, 2 camere de filmat, fotoaparate, muzica live, invitati speciali, limuzina prin sat ect. 
In viata mea am fost poate la peste 100 de nunti, si am vazut multe si marunte. Dar cel mai tare imi "place" nuntile in sat. Cum am mai spus invita multi oameni, si Tandea si Mandea si Grivei si Catel si fac nunta. 
Obiceiuri mai multe ca la noi nu este, zilele acestea am asistat la un obicei de la bulgari, unde in seara dinnaintea nuntii mirele este bierberit cu sapa si pieptanat cu grebla. 
In timpul nuntii este moderatorul invitat ca sa aiba grija de nunta, dar soacrele daca sunt specialiste in nunti, se baga in treburile moderatorului si se primeste o casa totala, stiti cum se spune : Cu atitea moase copilul a ramas cu buricul ne taiat, asa si la nunti.
Si iata a venit timpul darii de seama cum se spune, adica darea. Ca de obicei nanasii pun mult, parintii care si cum poate, dar in schimb invitatii: 100 de lei de la nanu (si asta cu o asa mindrie). Dar cheltuiala pentru o pereche era de 1000 de lei. Atunci de ce ai mai venit la nunta, daca nu ai bani, spune de la inceput, ca cei are fac nunta sa nu sa se cheltuie.
Vine momentul cind se dezbraca mireasa, e un obicei unical , asa ca in moldova nimeni nu dezbraca mireasa: nanasii ca sa se "faleasca" ca au bani, eau multe cadouri, de obicei pleduri si seturi de vesela care le arata la toti, scoate toate farfuriile unu cite una, toate cescutile, paharele, furculitele, linguri, asa de parca le pune la expozitie, si asta o ora intreaga.
Dupa ce sa terminat nunta se incepe: achita muzicantii, cameromanii, fotograful, moderatorul, sala, invitatii speciali, si cind se uita in buzunare, nu au ramas cu nimica din banii care i-au facut la nunta, si asta nu e tot, trebuie sa dea creditul (acei care au luat) dar de unde, ca la nunta sa pus cite 200-500 lei, dar cheltuieli de mii de lei. Acuma acei care au luat credit ramin fara casa, dar acei care au vindut casa dorm la gazda, si totul e bine: pentru ca copii nostrii au avut o nunta taaaaaaaaaaare frumoasa, unde toti satenii sunt invidiosi ca la ei asa ceva nu a fost, dar ca nu au casa nu conteaza.
Uite mintalitetul moldovanu de astazi.

Rog sa nu ma criticati pentru greseli gramaticale, chear nu am pofta se la corectez.

0 comentarii:

loading...
loading...
Related Posts with Thumbnails