De ce cascam?

Posted by Ion Calalb | Etichete:


Toata lumea stie doua lucruri importante despre cascat: mareste aportul de oxigen si este foarte contagios. Nu exista nicio dovada stiintifica despre adevarul primei afirmatii, dar a doua este adevarata. De ce este cascatul atat de contagios?

Nu exista un raspuns pentru aceasta intrebare, dar exista patru feluri de a casca, conform lui Peter Collet autorul cartii " The Book of Tells":

Cascatul de plictiseala

Este declansat de sarcini monotone, oboseala si inactivitate. Cascatul de plictiseala este cea mai frecventa forma de a casca. Uitandu-va pentru un timp indelungat la o persoana care executa o sarcina repetitiva sau care asteapta la o coada lunga, veti observa ca de multe ori casca.

Cascatul tranzitoriu

Apare cand oamenii trec de la o activitate la alta. Un exemplu in acest sens ar fi cand oamenii se dau jos din pat si incep sa se pregatesca dimineata sau cand se pregatesc sa se bage in pat seara.

Cascatul poate aparea si in urma unui ritual social, cum ar fi salutul de ramas bun adresat unui prieten apropiat. Cascatul poate fi folosit si ca un indicator al activitatii. Deci, cand vedeti o persoana singura citind o carte incepand sa caste, stiti ca exista o probabilitate destul de mare ca ea sa se apuce de altceva.

Cascatul pentru detensionare

Apare in situatii cand oamenii sunt tensionati, de obicei cand o persoana dominanta este in apropiere si se simt incurcati sau stanjeniti. Ori de cate ori cineva traieste o stare anxioasa este inclinat sa caste. Nu de putine ori observam sportivi, care asteapta startul unei curse, cascand ca o reactie la stresul dinaintea unui moment crucial al carierei. Aceste reactii ajuta la deplasarea tensiunii anxioase intr-o alta directie.

Cascatul amenintator

Indivizii dominanti casca uneori amenintator, atat in societatile umane cat si in cele animale. Cascatul este intalnit la o gama larga de specii, inclusiv la pasari, reptile si simieni. In cazul unei olimpiade a cascatului, babuinii ar fi campioni indiscutabili.

Daca primatele casca de obicei de 10 ori pe zi, babuinii fac acest exercitiu de 10 ori pe ora. Asta nu pentru ca sunt obositi sau plictisiti, ci pentru ca viata intr-o societate de babuini este plina de amenintari.

Cascaturile babuinilor sunt emise cu intentia de a-si afirma dominanta si de a ameninta potentialii rivali. Si indivizii cu un nivel crescut de testosteron casca mai mult. Daca observati persoanele dominante, veti descoperi ca deseori casca in momentele in care simt nevoia sa se afirme, de exemplu cand se simt amenintati si au senzatia ca cineva incearca sa le ia locul.

0 comentarii:

loading...
loading...
Related Posts with Thumbnails