S-a aflat, in sfarsit, de ce barbatii mor mai repede decat femeile

Posted by Ion Calalb |

De multa vreme s-a observat ca speranta deviata a barbatilor este vizibil mai scurta decat a femeilor, singura explicatie pe care pana de curand specialistii o dadeau fiind aceea ca femeile apeleaza mai repede si fara sa stea prea mult pe ganduri la medic, spre deosebire de barbati, care sunt mult mai reticenti.

Analizand diferenta dintre numarul deceselor barbatilor si cel al femeilor si afland cauza mortii acestora, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a stabilit ca in spatele a 60% dintre decese sta fumatul, relateaza BBC. Asa se si explica de ce mult mai multe femei decat barbati ajung la varste inaintate.

Imediat dupa fumat, in topul cauzelor deceselor este alcoolul, vinovat in 20% din cazuri, se mentioneaza in jurnalul Tobacco Control. Studiul se bazeaza pe date obtinute din 30 de tari din Europa.

In Islanda si Marea Britanie, numarul deceselor barbatilor este mai mic decat in restul tarilor, in timp ce in Lituania si Ucraina numarul deceselor in randul barbatilor este cel mai mare.

Daca in majoritatea tarilor europene in 40 pana la 60% dintre decesele inregistrate la barbati fumatul este principalul vinovat, exceptie fac Danemarca, Portugalia si Franta, unde acest procent este mai mic. In Malta, insa, acest procent este de peste 70%.
Sursa: ziare.com

0 comentarii:

loading...
loading...
Related Posts with Thumbnails